Machinefabriek Kusters - Oss

Kusters metaalbewerking heeft op het bedrijventerrein ‘Vorstengrafdonk’ te Oss een nieuwbouwpand laten zetten. Het huidige pand aan de Saksenweg 31 te Oss was niet meer geschikt om de continue technologische ontwikkelingen en toenemende kwaliteitseisen van haar opdrachtgevers na te streven en waar te maken.

Doordat de hightechindustrie steeds sneller ontwikkeld wil Kusters hierop inhaken en aan de hoge (toekomstige) verwachtingen en eisen van haar klanten te kunnen voldoen.

Het nieuwe pand bestaat uit een productieruimte, waarin een multifunctionele cleanroom is voorzien, waarin toekomstig onderzoek, fabricage en testen kunnen worden uitgevoerd, aangevuld met een kantoor van drie verdiepingen. Warmte- en koude opwekking met lucht/water warmtepompen leveren het gehele jaar koude en warmte met verschillende temperatuurtrajecten, waar alle afnemers (voornamelijk machines) op zijn aangesloten.

Deze zogenaamde aorta, waarbij het retourwater van het ene systeem het aanvoerwater van het andere systeem kan zijn, leidt tot een verhoging van het rendement en maakt toepassing van kleinere leidingdiameters mogelijk.

Restwarmte van de persluchtcompressor en van het VRF systeem van het kantoor wordt ook op deze aorta aangesloten, wat een directe besparing op de verwarmingsenergie oplevert. Drie luchtbehandelingskasten, met een totale capaciteit van 70.000 m3/h, in combinatie met vloerverwarming/koeling zorgen voor een stabiel binnenklimaat in de productieruimte. Het kantoor en de cleanroom zijn elk voorzien van separate luchtbehandelingskasten.

 

Controlution heeft in 2021 de opdracht ontvangen voor het ontwerpen en installeren van het gebouwbeheersysteem.

 

Systeemspecificaties:

  • Omvang                                   10.000m2
  • Gebouwbeheersysteem         EcoStruxure
  • Energiemonitoring                  EcoStruxure
  • Primaire klimaatinstallatie    SmartStruxure
  • Ruimteregelingen                   Connected Room Solutions t.b.v. machines                                                                 )