Fujifilm - Tilburg

In 1985 kwam Ben (oud-eigenaar Controlution) al over de vloer bij Fujifilm. “Dat we echt nauw zijn gaan samenwerken met Controlution is denk ik in 2002 geweest”, vertelt Frank Bruurs, Mechanical HVAC engineer en Energy Hunter bij Fujifilm. Het is een trouwe club bij Fujifilm. Frank werkt er naar eigen zeggen pas 21 jaar. “De ‘oudsten’ zitten hier al 34 of 35 jaar. HVAC is mijn corebusiness en sinds een paar jaar ben ik ook Energy Hunter. Nu kan ik nieuwe dingen uitproberen zoals het omzetten van het Sigma gebouwbeheersysteem naar het nieuwe EcoStruxture Building gebouwbeheersysteem van Schneider Electric.”

 

Het terrein van Fujifilm in Tilburg is buitengewoon groot; drie immense productiefaciliteiten (P1, P2 & P3), een laboratorium en Main Office, met onder andere het Europese hoofdkantoor van Fujifilm.

 

Betrouwbaar proces
Op een plek waar omgevingscondities súper belangrijk zijn, is er geen ruimte om fouten te maken. “Als er iets in het productieproces niet door kan gaan, gaat het echt om heel veel geld,” vertelt Frank. “Wij hebben hele hoge nauwkeurigheden als je kijkt naar luchtvochtigheid en temperatuur. Dat is al een uitdaging op zich. Het gaat hier 24 uur per dag, 7 dagen per week door. Dan moet ik een betrouwbaar proces hebben en een betrouwbare partner waar ik op terug kan vallen.” Voor ons is dat Controlution.

 

Ben, kwam als monteur binnen bij Fujifilm. “Hij stelde voor om één installatie drie maanden op proef te laten draaien op een Satchwell regelaar, de voorloper van Sigma en later overgenomen door Schneider Electric. Geen belangrijke installatie en het risico was voor ons. Na een maand werd Ben gebeld, de installatie draaide perfect en ze wilden graag door. Ben heeft toen heel P2 in kaart gebracht en uiteindelijk zitten ze nu op het hele terrein.”

 

Het systeem van Fujifilm kent meer dan 25.000 datapunten. “Daarom stappen we nu over naar IP-based hardware en software. Ga maar eens 1 van de 25.000 datapunten opvragen als alles over één kabeltje moet,” lacht Frank. De complexe installatie brengt soms technische uitdagingen met zich mee. En daar houden de heren wel van. “Het is hier zo complex en zo groot. Een standaard installatie met een keteltje hier of een warmtepomp daar, dat zit er hier niet in. Gelukkig maar, want anders zaten we hier niet. 

 

Open systeem
Door het open systeem van EcoStruxture Building kunnen ze bij FujiFilm zelf wijzigingen in het systeem doen. “Het systeem is eenvoudig en goed te overzien. Ik hoef niemand te bellen om iets te mogen veranderen.” Frank gaat binnenkort een opleiding EcoStruxure Building volgen bij Controlution. Door de kennis zelf in huis te halen bespaart Fujifilm niet alleen geld, maar ook tijd. “De EcoStruxure-kennis van Frank is straks zo hoog, dat hij gewoon bij Controlution kan gaan werken”.

 

“Wijzigingen houd ik bij in een logboek, zodat iedereen op de hoogte is. Controlution kan vanwege onze hoge veiligheidseisen niet van buitenaf in ons systeem. Onhandig? Niet echt. Want op deze manier ontstaan er nooit discussies wie wat aangepast heeft en dat is fijn. En telefonisch praten ze mij er prima doorheen wanneer het nodig is. En als er echt nood aan de man is, staat er altijd binnen no-time iemand op de stoep. Hoewel dat bijna niet voorkomt. We hebben een heel groot en complex systeem, maar ook een heel stabiel systeem,” laat Frank weten.

 

Vertrouwen
Natuurlijk kan er ook wel eens wat mis kan gaan. “Ook als het werk even tegenzit dan laten we elkaar niet in de steek. Dan werken we samen net zo lang door totdat het goed is. Het vertrouwen onderling is er. Frank zegt waar het op staat en bij Controlution zeggen ze op zo’n moment wat ze wel en niet kunnen oplossen. Het is geven en nemen in zo’n proces en dat is goed. Ik denk dat dat wel een kernwoord is hier: vertrouwen.”

 

Dat Fujifilm goed wordt ontzorgt door Controlution is na de jarenlange samenwerking voor Frank wel duidelijk. “Dat is het voordeel als je elkaar al zo lang kent. Ze kennen onze norm, ze weten hoe wij onze tekeningen willen hebben, hoe dat het opgeleverd moet worden en dat er gecommissioned moet worden. Dat scheelt ons weer tijd. Ik hoef me vaak niet druk te maken hoe het geregeld moet worden, dat is aan Controlution. En als er iets aangepast moet worden, dan gaat dat altijd in samenspraak. Zo werkt het.”

 

Overstap naar EcoStruxure
Om ze te overtuigen van EcoStruxure Building heeft Controlution Fujifilm meegenomen naar een van hun eerste EcoStruxure Building projecten: Villa Flora. “We hebben Fujifilm laten praten met de eindgebruikers daar. We hebben ze onze standaarden laten zien zoals wij een systeem opzetten met EcoStruxure Building. Dat is voor Fujifilm een hele andere manier van werken, maar het sprak ze zeker aan”.

 

Langzaamaan wordt er binnen Fujifilm overgestapt naar EcoStruxure Building en de eerste installatiedelen draaien er nu volledig op. Tijdens de overgang is alles dubbel uitgevoerd, én in Sigma én in EcoStruxure Building. “We lopen namelijk geen enkel risico met onze productie. Bedrijfszekerheid is hier zo ontzettend belangrijk” zegt Frank. De Sigma-delen die tijdens de overstap uit het gebouw komen, worden ingezet als reserveonderdelen. Zo waarborgt Fujifilm de overstap en hoeven ze niet in één keer om van Sigma naar EcoStruxure Building. “Die fasering, daar denken we samen in mee. We hebben gewoon een goede relatie. En als dat even niet zo is, kunnen wij dat elkaar ook duidelijk maken wat er dan niet goed is. Wij spelen altijd open kaart met elkaar. En dat moet kunnen,” sluit Frank tevreden af.