Eerste Nearly Zero Energy Hotel van Nederland

Gepubliceerd op 20 september 2018 om 19:38

Nog een paar maanden en het eerste Nearly Zero Energy Hotel van Nederland opent haar deuren. Simetra Investments bouwt hier Hotel Breeze Amsterdam, in samenwerking met ECOncepts in Hospitality en het Amsterdamse Aeon Plaza Hotels.

Hotel Breeze moet de gasten een warme hotelbeleving bieden op basis van de verbinding tussen natuur en techniek, in een stadse omgeving. Het is een uniek concept waarbij Hotel Breeze Amsterdam de toekomst van de groene gastvrijheidsindustrie graag naar een hoger platform brengt.

In samenwerking met The Dutch Green Company en Borghese, ontwikkelde ECOncepts dit bijzondere hotel, volgens het gedachtegoed van het Earth, Wind & Fire concept van Dr. Ing. Ben Bronsema, raadgevend ingenieur en onderzoeker bij de faculteit Bouwkunde van de TU Delft, die dit over de jaren ontwikkelde in samenwerking met TU Delft en Eindhoven.

Door gebruik te maken van de natuurlijke elementen van onze natuur; aarde, water, vuur & wind, is het gelukt om een volledig energie neutraal hotel te realiseren. Gebruikmakend van zonne-energie, windenergie, en ondergrondse warmte/koude (water) opslag (WKO). Het concept van Dr. Ing. Ben Bronsema is gebaseerd op de termietenheuvels. Deze heuvels zijn van binnen altijd op een constante temperatuur, terwijl ze in de woestijn staan waar het overdag 40°C kan worden en het ’s nachts afkoelt tot onder 0°C. Dat doen termieten door de luchtstromen te controleren, door steeds ergens een deurtje te openen en ergens anders te sluiten.

De Van Delft Groep heeft dit idee uitgewerkt en werkbaar gemaakt voor Hotel Breeze Amsterdam. Door middel van toevoer van buitenlucht via luchtschachten en kleppen, wordt de wind door het gebouw gecirculeerd. Deze lucht wordt in eerste instantie verwarmd door onze zonneschoorstenen. De warme lucht wordt beneveld, (desgewenst met koud of warmer water) waardoor de lucht gaat dalen. Na filtering door ozon filters wordt de schone lucht het hotel in geblazen op de gewenste temperatuur met een aangename constante luchtvochtigheid. Door opslag (WKO) van warmte en koude waterbronnen is het mogelijk om de lucht op optimale temperatuur te houden.

De gevels en het dak van Hotel Breeze zijn bedekt met zonnepanelen die voldoende directe energie voor de kamers leveren. Feitelijk zorgt de samenwerking van de vier elementen van wind, zon, aarde en water voor verkoeling en verwarming van het hele pand. Daarnaast zorgt dit systeem voor een aangenaam zachte luchtvochtigheid in het hele gebouw.

Controlution is door de Van Delft Groep ingeschakeld om de besturing en het gebouwbeheersysteem te realiseren waarbij er een essentiële rol is weggelegd voor de monitorfunctie van het systeem. De oplossing van Controlution, gebaseerd op het EcoStruxure platfrom van Schneider Electric biedt hierin een uitstekende oplossing.

 


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.